PDA

View Full Version : Enslaved: Odyssey to the West

Valkyre
02-11-2010, 11:31
Enslaved: Odyssey to the West

http://static.buddhagaming.it/images/2010/05/enslaved-cover-ps3.jpg

Διάθεση: Namco Bandai
Publisher: Namco Bandai
Developer: Ninja Theory

Η NinjaTheory που πριν μερικά χρόνια μας έδωσε το HeavenlySword, έρχεται τώρα με το νέο της δημιούργημα που ακούει στο όνομα Enslaved: Odyssey to the West και βασίζεται σε ένα κινέζικο μύθο. Ο τίτλος έιναι ένα actionadventure τρίτου προσώπου που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του σεναρίου και της ιστορίας. Συνδυάζει στοιχεία platforming, puzzle sovling και hack ‘nslash και διαδραματίζεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όπου μετά από διαρκείς πολέμους οι πιο εντυπωσιακες πόλεις των ανθρώπων δεν είναι τίποτα περισσότερο από ερείπια. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο project από την NinjaTheory που σε άλλους τομείς κάνει εξαιρετικά την δουλεία του, ενω σε άλλους όχι και τόσο.

Το post apocalyptic σκηνικό του Enslaved είναι εντυπωσιακό και συνοδεύεται από το απαραίτητο backstory. Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι με την βοήθεια της τεχνολογίας και την εξέληξη αυτής είχαν υπό τον έλενγο τους τις μηχανές για να κάνουν τις δουλειές τους. Κάποια στιγμή από απλές μηχανές η τεχνολογία οδήγησε στην δημιουργία ρομποτοειδών και όλα έγιναν ακόμα πιο εύκολα για τους ανθρώπους μιας και ανέθεταν όλες τις δουλείες τους σε αυτά. Όλα καλά και ωραία μέχρι την στιγμή που για άγνωστο λόγο, τα ρομπότ άρχισαν να συμπεριφέρονται εχθρικά, με αποτέλεσμα ένα διαρκή πόλεμο που οδήγησε στον ,σχεδόν ολοκληρωτικό, αφανισμό των ανθρώπων. Οι λίγοι εναπομείναντες άνθρωποι δουλεύουν τώρα ως σκλάβοι για τις μηχανές (ω τι ειρωνεία) μέσω κάποιων ειδικών μηχανημάτων που τοποθετούνται στο κεφάλι σαν στεφάνια (headbands) και τους εξουσιάζουν.

http://files.g4tv.com/ImageDb3/244800_S/Enslaved-Odyssey-to-the-West-Embarks-October-5.jpg

Η ιστορία μας ξεκινάει μέσα σε ένα μεταγωγικό σκάφος που μεταφέρει φυλακισμένους σκλάβους. Εκέι γνωρίζουμε και τον ένα εκ των δύο πρωταγωνιστών του παιχνίδιου ονόματι Monkey. Αφού ελευθερωθεί από το κλουβί του μετά από μια σειρά εκρήξεων θα συναντησει την Trip, μια όμορφη νεαρή κοπέλα με τρομερή έφεση στην τεχνολογία, αλλά κατά τα άλλα αδύναμη να αντιμετωπίσει σώμα με σώμα τις μηχανές. Και εδώ είναι που γίνεται ενδιαφέρον το όλο σκηνικό. Αφου αποδράσουν επιτυχώς από το μεταγωγικό, η Τrip σκλαβώνει τον Monkey χρησιμοποιώντας ένα απο τα headbands των μηχανών, ώστε να τον υποχρεώσει παρά την θέληση του να την προστατεύσει από κάθε λογής κίνδυνο. Η συμφωνία είναι να την οδηγήσει στο χωριό της, μια πολύ μεγάλη απόσταση από το σημείο που βρίσκονται. Ο Monkey δεν μπόρει να απομακρυνθεί πολύ από την Trip και εαν σταματήσει να χτυπά η καρδία της για οποιοδήποτε λόγο, θα πεθάνει και ο ίδιος. Το ενδιαφέρον από όλο αυτό είναι οι σχέσεις των δύο χαρακτήρων μεταξύ τους καθόλο το ταξίδι και πως αυτές επηρεάζονται και αλλάζουν με βάση τα γεγονότα. Μπορώ να πω οτι έχει γίνει εξαιρετική δουλεία σε αυτό το κομμάτι του τίτλου και θα εκπλαγείτε και από το σενάριο και τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει μέχρι το τέλος. Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, σε αγγίζει και πραγματικά σε νοιάζει και θες να μάθεις τι θα συμβεί σοτυς χαρακτήρες.

http://www.gamezone.com/images/screenshots/Enslaved4.jpg

Το κομμάτι του gameplay όπως είπα και πιο πάνω χωρίζεται σε τρια μέρη. Ο παίχτης έχει στον έλενγχο του μονάχα τον Μonkey (όνομα και πράγμα μιας και σκαρφαλώνει σα μαιμού!) και μπορεί να δίνει κάποιες εντολές στην Trip, είτε για να τον βοηθήσει με διάφορα gadgets, είτε για να της ζητήσει να καλυφθεί.Το κομμάτι του platforming χαρακτηρίζεται από υπεραπλούστευση, σε βαθμο που πραγματικα καθιστά αδύνατον να χάσει κάποιος ή να κάνει λάθος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατάτε ένα πλήκτρο προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Αν η κατεύθυνση που έχετε επιλέξει δεν είναι η σωστή, τότε πολύ απλά η κίνηση δεν θα εκτελεσθεί. Μιλαμε δηλαδή για υπερβολικά απλά πράγματα που ξινίζει και κάνει το platforming απλά ένα διαδικάστικο μέρος χωρίς την παραμικρή πρόκληση. Τα διάφορα puzzles που θα συναντήσετε είναι και αυτά απλοικού χαρακτήρα και απαιτούν από εσάς να συνδυάσετε τις ικανότητες του Monkey μαζί με αυτές της Trip ώστε να προχωρήσετε. Κάποιοι από τους γρίφους που θα πρέπει να λύσετε είναι αρκετά καλοί, και πολλοί από αυτούς είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να μην σταματάει η έντονη δράση του τίτλου.

http://ps3media.ign.com/ps3/image/article/111/1119193/enslaved-20100909063533136_640w.jpg

Μιλώντας για δράση, φτάνουμε στο κυρίως κομμάτι του gameplay που δεν είναι άλλο από το hack’n slash, fighting. Τα κυρίως όπλα που διαθέτει ο Monkey είναι ένα δόρυ και ενα σιδερένιο γάντι, για να ρίχνει φάπες στα διάφορα ρομποτοειδή που θα συναντήσει στο διάβα του. Και τα δύο του όπλα μπορούν να χρησιμοποιήθουν με διάφορους τρόπους και επίσης όσο προχωράτε αναβαθμίζονται από την Trip. Το σύστημα μάχης είναι σχεδόν το κλασσικό που έχουμε συνηθίσει ανα τους καιρούς από παιχνίδια του είδους. Υπάρχει μια δυνατή και μια απλή επίθεση και ανάλογα ο συνδυασμός αυτών έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Ο Μonkeyμπορεί να αφοπλίσει τους αντιπάλους του, καμμια φορά αρπάζοντας τα ίδια τους τα όπλα, να τους χρησιμοποιήσει ως ασπίδα και να τους απενεργοποιήσει προσωρινά δίνοντας του πολύτιμα δευτερόλεπτα χωρίς να περικυκλωθεί από πολλους εχθρούς. Μιλώντας για εχθρούς να πω απλά οτι το Enslaved έχει μια καλή ποικιλία εχθρών, ίσως οχι σε σχεδιαστικό επίπεδο, αφου πολλά ρομποτ μοιάζουν μεταξυ τους, αλλα σε λειτουργικό τα πάει περίφημα, αφού υπάρχουν διάφοροι τύποι που απαιτούν από εσάς την ανάλογη αντιμετώπιση. Υπάρχουν για παράδειγμα ρομποτ τα οποία πρέπει να εξουδετερωθούν γρήγορα καθως εκπέμπουν ένα σήμα για να έρθουν ενισχύσεις, υπαρχουν άλλα τα οποία εαν καταστρέψετε βραχυκυκλώνουν προσωρινά τους κοντινούς εχθρούς δίνοντας σας πολύτιμο χρόνο να ρίξετε λίγο τσάμπα ξύλο. Άξιες αναφοράς είναι οι μάχες με τα δίαφορα αφεντικά που θα συναντήσετε οι οποίες είναι αρκετά καλες στο σύνολο τους και μερικές από αυτες θα σας κρατήσουν σε αγωνία και ένταση. Γενικά το σύστημα μάχης είναι καλό και θα σας κάνει να σκεφτείτε τις κινήσεις σας ανάλογα τον συνδυασμό των εχθρών που θα αντιμετωπίζετε κάθε φορά, πράγμα πολύ θετικό.

http://www.hiphopgamershow.com/new/wp-content/uploads/2010/08/Enslaved-Odyssey-to-the-West-Embarks-October-5-e1281705791177.jpg

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού διχάζει. Από την μια θα αντικρύσετε τοπία πολύ όμορφα με την κατεστραμένη Νέα Υόρκη να θυμίζει περισσότερο ζούγκλα παρά πόλη, με έντονη καλλιτεχνική δουλεία και προσοχή στην λεπτομέρεια και απο την άλλη θα υπάρχουν μονίμως κάποια τεχνικά θέματα που δεν θα σας αφήνουν να απολαύσετε στο μέγιστο την εμπειρία. Από την οθόνη σας θα ξεπηδούν υπέροχοι συνδιασμοί χρωμάτων και το animation των χαρακτήρων είναι αρκετά καλό με τον πρωταγωνιστή Monkey να ξεχωρίζει. Κάποιες τοποθεσίες είναι πραγματικά μαγικές και γενικώς η αίσθηση του ταξιδιού θα σας αφήσει μια πολύ καλή εντύπωση. Όπως είπα όμως υπάρχουν αρκετά τεχνικά θέματα. Για αρχή υπάρχει έντονο το φαινόμενο screen tearing καθόλη την διάρκεια του τίτλου, πράγμα που γίνεται αρκετά ενοχλητικό. Ταυτόχρονα ο ρυθμός ανανεωσης των καρέ (framerate) έχει έντονες διακυμάνσεις και ειδικά προς τα τελευταία επίπεδα του τίτλου είναι κάκιστος, σε τέτοιο βαθμό, που αρχίζει και επηρεάζει πραγματικά το gameplay. Είναι κρίμα που δεν δόθηκε περισσότερη προσοχή σε αυτά τα τεχνικά θεματα, γιατί πραγματικά υπάρχουν στιγμες που ο τίτλος είναι κυριολεκτικά πανέμορφος.

http://totalplaystation.com/images/articles/9166/enslaved-2.jpg

Στο κομμάτι του ήχου επικραττεί μια ανάλογη κατάσταση. Πρώτα από όλα να πω οτι το voice acting όλων των χαρακτηρων στο παιχνίδι είναι εξαιρετικό με τον Andy Serkis (Gollum απο το Lord of the Rings) να δίνει για μια ακόμη φορά μια εκπληκτική ερμηνεία ως Monkey. Η μουσική επένδυση κινείται και αυτή σε αρκετά καλά επίπεδα με μερικές πολύ όμορφες μελωδίες και κάποια εντυπωσιακά γρήγορα δραματικά κομμάτια που συνοδεύουν τις σκηνές δράσης. Και πάλι όμως υπάρχουν κάποια ενοχλητικά (κατά την άποψη του γράφων απαράδεκτα) τεχνικά θέματα που χαλάνε την εικόνα. Για αρχή να σημειώσω οτι όσοι έχουν το PS3 τους συνδεδεμένο με ηχοσύστημα μέσω optical σύνδεσης δεν θα έχουν πολυκάναλο ήχο. Ναι καλά ακούσατε, η Ninja Theory κάνει αντιαθλητικό φάουλ σε αυτό τον τομέα και πραγματικά είναι άξιον απορρίας πως έγινε ένα τόσο χοντρό λάθος στον ποιοτικό έλενγχο. Βέβαια η NT έχει υποσχεθεί να διορθώσει το πρόβλημα μέσω patch αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτό το review λύση δεν έιχε δοθεί. Τα καλά νέα είναι οτι όσοι ειστε συνδεδεμένοι μέσω HDMI δεν θα έχετε αυτό το πρόβλημα.

Το Enslaved είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι. Η διάρκεια του μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη –περίπου στις 8 με 9 ώρες στο δύσκολο επίπεδο- και μπορεί να μην διαθέτει καν multiplayer επιλογές παιχνιδιού, αυτό όμως που το χαρακτηρίζει είναι η κινηματογραφικότητα του και το πολύ δυνατό σενάριο του. Έχει πολύ καλούς χαρακτήρες και συνοδεύεται από ένα απλό μεν- διασκεδαστικό δε, gameplay στο μεγαλύτερο μέρος του. Τα πολλά τεχνικά θέματα που μαστίζουν τον τίτλο τον εμποδίζουν από το να πάρει τον βαθμό που πραγματικά του αξίζει, όμως δεν γίνεται αλλιώς, καθώς επιβάλλεται η Ninja Theory να κάνει καλύτερο και αυστηρότερο ποιοτικό έλενγχο στο μέλλον.

http://www.ps3forums.gr/portal/images/stories/demo/reviews/scores/rating3___5.png

enstikto
02-11-2010, 11:40
Ωραίο review val! Προστέθηκε και στην αλφαβητική λίστα...

katsouras
02-11-2010, 20:57
Ρε παιδια τι κωλαρα εχει η Trip?Μονο και μονο για αυτο του δινω 5/5 :P

tonybsg
02-11-2010, 21:33
Πολύ ωραίο και πλήρες review! Την άποψή μου για το παιχνίδι την έχω πει αναλυτικά στο αντίστοιχο θέμα, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η βαθμολογία (το 3/5 σύμφωνα με την βαθμολόγηση του site πάντα).

Δηλαδή παρουσιάζει κάτι κατώτερο από τα standards του είδους στους περισσότερους τομείς, και για παράδειγμα είναι ισάξιο με το τελευταίο PoP;

Δεν θέλω να κολλήσω εκεί, άλλωστε για μένα δεν μετράει η βαθμολογία αλλά το review (το οποίο επαναλαμβάνω είναι υπερπλήρες), απλά δεν μπορούσα να μην αναφέρω, πάντα σύμφωνα με τον τρόπο βαθμολόγησης του site, ότι δεν νομίζω πως άξιζε κάτω από 4/5.

Ακόμη και τα τεχνικά προβλήματα του τίτλου (τα οποία σε άλλους δεν είναι τόσο έντονα ή καθόλου "ορατά" - όπως το πρόβλημα στον ήχο, ενώ πχ tearing έχουμε δει πολύ-πολύ χειρότερο σε φοβερούς τίτλους, όπως και frame drops χωρίς αυτά να δικαιολογούν χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτούς εν τέλει) δεν δικαιολογούν συνολικά το 3/5.

Ξαναλέω, πάντα σύμφωνα με τον τρόπο που βαθμολογεί το site σχολιάζω, γενικά, σε γενική βαθμολόγηση με άριστα το 5, το 3άρι μάλλον θα ήταν αυτό που του άξιζε του παιχνιδιού.

Desmond
02-11-2010, 22:05
Tony και εμένα δεν μου αρέσει το στυλ βαθμολόγησης.Από την στιγμή όμως που δεν είναι μια ξερή παράθεση βαθμολογίας αλλά συνοδεύεται από ένα πλήρες κριτικό κείμενο δεν νομίζω να έχει και πολύ σημασία.

Valkyre
02-11-2010, 22:50
Ο λογος που πηρε το παιχνιδι 3 στα 5 που οπως εχουμε πει πολλες φορες δεν εχει αμεση σχεση και δεν μεταφραζεται σε 6/10, καμμια σχεση, γινεται κατανοητος απο το κειμενο. Αποψη μου ειναι οτι το παιχνιδι ειναι αξιολογο και το αναφερω. Αποψη μου ομως ειναι επισης οτι ειναι απαραδεκτο να υπαρχουν τοσα τεχνικα θεματα σε ενα παιχνιδι που κανει σαφες οτι δεν περασε απο εναν στοιχειωδη ποιοτικο ελενγχο. Δεν επιτρεπεται να μην υποστηριζει πολυκαναλο ηχο μεσω optical. Εχω παιξει πανω απο 100 παιχνιδια στο PS3 μου ειναι το πρωτο που το κανει αυτο. Επισης δεν επιτρεπεται να εχει τετοιο βαθμο tearing και τοσο μεγαλο προβλημα στο framerate λιγα επιπεδα πριν το τελος. Οχι, προσωπικα,δεν εχω δει τιτλο με χειροτερο screen tearing δεν αντιλεγω ομως οτι καποιος θα εχει την πρωτια ακομα και απο το Enslaved.

Ακομα και τα στοιχεια του gmaeplay του δεν ειναι ολα εξαιρετικα, με πρωτο και καλυτερο το platforming το οποιο ειτε υπαρχει ειτε δεν υπαρχει ειναι το ενα και το αυτο. Προσπαθω να σκεφτω ενα αλλο παιχνιδι που δεν με αφηνει να κανω λαθος σε αλματα και δεν μπορω να βρω. Στο Enslaved απλα πατας ενα κουμπι και δεν χανεις ποτε, περαν απο μερικες ελαχιστες περιπτωσεις. Και αλλα παιχνιδια εχουν απλουστευμενο platforming (βλεπε Uncharted 2) σε καμμια περιπτωση ομως σε αυτον εδω τον βαθμο.

Θα ηταν αδικια εαν εβαζα σε ενα παιχνιδι σαν το Enslaved μεγαλυτερη βαθμολογια γι αυτους τους λογους.
Επισης κατι τελευταιο. Δεν ειναι ενας ο Reviewer του φορουμ, ειναι αρκετοι. Αν επρεπε να διαμορφωνω καθε φορα τον τροπο που βαθμολογω εγω σε σχεση με αλλους πραγματικα δεν θα ειχε κανενα νοημα. Το οτι καποιος Reviewer εβαλε για π.χ. 5 στα 5 στο Hanna Montanna, δεν σημαινει οτι απο εδω και μπρος δεν θα βαλουμε βαθμολογια ποτε και επουδενι κατω απο 5 στα 5.

Για αλλον με τα δικα του κριτηρια μπορει το Enslaved να ειναι 4 στα 5 (που τοσο θα του εβαζα αν δεν ειχε ολα αυτα τα τεχνικα θεματα) ή και 5 στα 5. Εγω δεν θεωρω οτι αξιζει περισσοτερο γιατι αν ειναι ετσι τοτε το Uncharted 2 τι αξιζει? 7 στα 5? :)

Γενικα ειμαι αυστηρος, ποτε ομως χωρις λογο και ξαναλεω, το 3 στα 5 αστερια δεν σημαινει 6 στα 10 βαθμος.

tonybsg
02-11-2010, 23:21
Να επαναλάβω πως το review είναι υπερπλήρες και καλύπτει ολοκληρωτικά το παιχνίδι.

Εγώ δεν μίλησα σε καμία περίπτωση για αντιστοιχία βαθμολόγησης σε κλίμακα του δέκα, οπότε το παραλείπω αυτό, ήμουν πολύ συγκεκριμένος στο τι σχολίασα και για ποιον λόγο. Δεν έχει να κάνει ούτε με αυστηρότητα, ούτε με υποκειμενικότητα. Καθαρά στο αντικειμενικό κομμάτι αναφέρθηκα, όπως ορίζεται από την πολιτική του φόρουμ.

Ξεκαθάρισα πως εφ' όσον υπάρχει μια ενιαία πολιτική (και η οποία τονίζεται συχνά πυκνά - ορθώς φυσικά) έκανα την απλή ερώτηση, σχετικά με το αν παρουσιάζει κάτι κατώτερο από τα standards του είδους στους περισσότερους τομείς. Αυτό είναι κατά λέξη όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο θέμα που εξηγεί την βαθμολογία. Δεν έχει να κάνει με την αυστηρότητα του reviewer, απ' ότι αντιλαμβάνομαι το σύστημα αυτό έχει επιλεχθεί για περισσότερη αντικειμενικότητα, και σαφή ένδειξη προς τον αναγνώστη για το τι να περιμένει από τον εκάστοτε τίτλο.

Είναι λοιπόν χειρότερο από τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους σε στο σύνολό του; Γιατί αν δεν είναι, αυτομάτως ανεβαίνει η βαθμολογία. Βάσει λοιπόν του κειμένου, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, δεν προκύπτει το 3/5, αυτό λέω.

Δεν έχει να κάνει με τίποτα από τα παρακάτω που αναφέρεις:

Επισης κατι τελευταιο. Δεν ειναι ενας ο Reviewer του φορουμ, ειναι αρκετοι. Αν επρεπε να διαμορφωνω καθε φορα τον τροπο που βαθμολογω εγω σε σχεση με αλλους πραγματικα δεν θα ειχε κανενα νοημα. Το οτι καποιος Reviewer εβαλε για π.χ. 5 στα 5 στο Hanna Montanna, δεν σημαινει οτι απο εδω και μπρος δεν θα βαλουμε βαθμολογια ποτε και επουδενι κατω απο 5 στα 5.

Για αλλον με τα δικα του κριτηρια μπορει το Enslaved να ειναι 4 στα 5 (που τοσο θα του εβαζα αν δεν ειχε ολα αυτα τα τεχνικα θεματα) ή και 5 στα 5. Εγω δεν θεωρω οτι αξιζει περισσοτερο γιατι αν ειναι ετσι τοτε το Uncharted 2 τι αξιζει? 7 στα 5? :)

Γενικα ειμαι αυστηρος, ποτε ομως χωρις λογο και ξαναλεω, το 3 στα 5 αστερια δεν σημαινει 6 στα 10 βαθμος.

Το σύστημα βαθμολόγησης του φόρουμ επιτρέπει μια χαρά να μπει στην Χάνα Μοντάνα ένα 5/5 εφόσον είναι από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους του, δεν καταλαβαίνω το παράδειγμά σου, και γι' αυτό λέω πως δεν έχει σχέση όλο αυτό με αυτά που τόνισα.

Και ακριβώς αυτό λέω, ότι η βαθμολογία υποτίθεται ότι ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική, που δεν δικαιολογεί - στα αντικειμενικά κομμάτια - το 3/5.

Από εκεί και πέρα, μου κάνει εντύπωση η επιμονή σου στο tearing, το αγαπημένο μου ACII είχε σαφώς χειρότερα και tearing και frame drops.

Όπως και να έχει, να κλείσω με αυτό που λέει ο Desmond, γιατί ήδη αρκετά το συζήτησα και δεν είχα καμία πρόθεση να χαλάσω το review (να θίξω το θέμα ήθελα γενικά - όχι να μαλώσουμε για την βαθμολογία!), ότι υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο κείμενο που πιστεύω ότι στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτει και παρουσιάζει εξαιρετικά το παιχνίδι αυτό.

Σόρρυ για το οφφ τόπικ παιδιά :)

Valkyre
03-11-2010, 00:43
Aπο που κι ως που βρε φιλε Tonybsg δεν προκυπτει απο το κειμενο το 3/5 της βαθμολογιας? Δεν εχω αναφερει τα αρνητικα που κατα την γνωμη μου παντα, στερουν βαθμους απο τον τιτλο? Δεν τα ανελυσα ολα καθωσπρεπει? Με ειδες να μιαλω μονο με διθυραμβικα λογια? Αν οντως ελεγα μονο καλα λογια, τοτε θα ειχες δικιο. Αλλα ανεφερα ολους τους λογους οσο πιο αντικειμενικα μπορουσα.

Το παιχνιδι εχει προβληματα και σε καμμια περιπτωση δεν ειναι απο τα καλυτερα παιχνιδια στο ειδος του. Φυσικα και δεν ειναι το χειροτερο, ειναι ενα ΚΑΛΟ παιχνιδι. Μεχρι εκει. Για εμενα. Κατα την γνωμη μου. Με βαση τα κριτηρια που αξιολογω εναν τιτλο.

Το gameplay του εχει προβληματα, το platforming του δεν ειναι ανταξιο των περιστασεων, το συστημα μαχης ειναι μεν ευχαριστο, αλλα οχι κατι το εξαιρετικο σε σχεση με αλλα παιχνιδια του ειδους, τα τεχνικα προβληματα ειναι αρκετα κλπ κλπ κλπ.

Δεν νομιζω οτι το κειμενο μου συνοδευεται απο μια τελειως ασχετη βαθμολογια ειλικρινα. Το 3 αστερια στα 5 αντιπροσωπευει για εμενα εναν καλο τιτλο, στο ειδος του και οχι μονο. Αλλα μεχρι εκει, δεν διαθετει αυτα τα οποια θα το κανουν να ξεχωρισει. Και για να το πω διαφορετικα, η κριτικη μου κινειται πανω κατω στα ιδια πλαισια με τις υπολοιπες κριτικες που εχει παρει το παιχνιδι, δεν εχω ξεφυγει δηλαδη -θελω να πιστευω- και ειμαι οσο μπορω αντικειμενικος.

tonybsg
03-11-2010, 09:17
Ρε συ δεν με έχεις καταλάβει... Βάσει του review φυσικά και αξίζει το 3/5 (είπα και στο πρώτο ποστ ότι μάλλον αυτή είναι η βαθμολογία που του ταιριάζει γενικά), αλλά όχι σύμφωνα με τα κριτήρια του site, που το 3/5 σημαίνει κάτι διαφορετικό. Αυτό λέω, εκεί έχω "κολλήσει", τίποτα παραπάνω.

Τέλος πάντων, δεν αντιλέγω σε ό,τι λες για το παιχνίδι γενικά, ούτε θέλω να δημιουργήσω εκ του μηδενός κάτι. Έναν προβληματισμό παρέθεσα για τον τρόπο βαθμολόγησης (και απλά η αφορμή έτυχε να είναι το δικό σου ριβιού), μόνο για τον τρόπο βαθμολόγησης ξαναλέω, τίποτα παραπάνω.

Καλημέρες! :)

Ezio
03-11-2010, 11:16
Πολύ καλό και πλήρες review.
Ρε παιδια τι κωλαρα εχει η Trip?Μονο και μονο για αυτο του δινω 5/5 :P

:a045::a042::a020::a014: Τα είπες όλα. Την στολή στην τρίτη φωτογραφία η Trip την παίρνει μέσα στο παιχνίδι κάποια στιγμή ή είναι κανένα unlockable?

Aphelian
03-11-2010, 11:43
Ήταν μόνο στα pre-order, μπορείς να δεις αναλυτικά εδω: http://gameinformer.com/b/news/archive/2010/06/28/enslaved-s-exclusive-preorder-costumes-revealed.aspx

Ξέχασες στα αρνητικά να συμπεριλάβεις το ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟ platinum που θέλει orb-hunting!
Πάντως το παιχνίδι αξίζει πολύ, ειδικά αν το βρείτε με μειωμένη τιμή, αρπάξτε το αμέσως!

Maximvs
14-11-2010, 16:18
Το εχει το Zavvi με 27€....να το αρπαξουμε?..

Valkyre
15-11-2010, 12:57
ναι να το αρπαξετε, η τιμη ειναι καλη. :)

plakas
17-11-2010, 01:34
Ο λογος που πηρε το παιχνιδι 3 στα 5 που οπως εχουμε πει πολλες φορες δεν εχει αμεση σχεση και δεν μεταφραζεται σε 6/10, καμμια σχεση, γινεται κατανοητος απο το κειμενο. Αποψη μου ειναι οτι το παιχνιδι ειναι αξιολογο και το αναφερω. Αποψη μου ομως ειναι επισης οτι ειναι απαραδεκτο να υπαρχουν τοσα τεχνικα θεματα σε ενα παιχνιδι που κανει σαφες οτι δεν περασε απο εναν στοιχειωδη ποιοτικο ελενγχο. Δεν επιτρεπεται να μην υποστηριζει πολυκαναλο ηχο μεσω optical. Εχω παιξει πανω απο 100 παιχνιδια στο PS3 μου ειναι το πρωτο που το κανει αυτο. Επισης δεν επιτρεπεται να εχει τετοιο βαθμο tearing και τοσο μεγαλο προβλημα στο framerate λιγα επιπεδα πριν το τελος. Οχι, προσωπικα,δεν εχω δει τιτλο με χειροτερο screen tearing δεν αντιλεγω ομως οτι καποιος θα εχει την πρωτια ακομα και απο το Enslaved.

Ακομα και τα στοιχεια του gmaeplay του δεν ειναι ολα εξαιρετικα, με πρωτο και καλυτερο το platforming το οποιο ειτε υπαρχει ειτε δεν υπαρχει ειναι το ενα και το αυτο. Προσπαθω να σκεφτω ενα αλλο παιχνιδι που δεν με αφηνει να κανω λαθος σε αλματα και δεν μπορω να βρω. Στο Enslaved απλα πατας ενα κουμπι και δεν χανεις ποτε, περαν απο μερικες ελαχιστες περιπτωσεις. Και αλλα παιχνιδια εχουν απλουστευμενο platforming (βλεπε Uncharted 2) σε καμμια περιπτωση ομως σε αυτον εδω τον βαθμο.

Θα ηταν αδικια εαν εβαζα σε ενα παιχνιδι σαν το Enslaved μεγαλυτερη βαθμολογια γι αυτους τους λογους.

δες λιγο το heavy rain ολα αυτα ηταν τρομακτικα ποιο εμφανης απο αυτο που βλεπουμε στο enslave,και για εμενα αξιζει ενα 4 τουλαχιστον....
πρωσοπικη αποψη παντα

Valkyre
17-11-2010, 10:09
^^ Ουτε καν ειχε τα προβληματα του Enslaved σε tearing και ειδικα framerate το heavy rain... ουτε καν. Συν τοις αλλοις εντελως αλλο ειδος παιχνιδιου το Heavy Rain, δεν ειναι ενα παιχνιδι hack n slash που το framerate επηρεαζει αμεσα το gameplay. Το Heavy Rain ειναι ενα διαδραστικο film noir και τα στοιχεια που πρεπει καποιος -θεωρω εγω ετσι- να κρινει ως σημαντικοτερα στην προσπαθεια αξιολογησης του, ειναι το σεναριο, η σκηνοθεσια και η ηθοποιια. Οχι το ποσο κορυφαιο ή οχι ειναι το gameplay.

Α και BTW ποιος ειπε οτι εγω θα εβαζα στο Heavy Rain 4/5? Μπορει να του εβαζα...μπορει και οχι... δεν το εχω κανει review!

angelponiros
19-12-2010, 03:23
Ωραίο γλυκό game, δεν με πείραξε που δεν χάνεις στα άλματα όπως προαναφέρθηκε. Πολύ μικρό παιχνίδι σε διάρκεια , έκανα μόνο ένα Σάββατο για να το τελειώσω. Στεναχωρήθηκα μόνο που οι πρωταγωνιστές δεν είχαν μια στενότερη σχέση...

nickcompact
19-12-2010, 16:12
πολυ καλο.................

tsakali GR
10-01-2011, 11:52
Από εμένα παίρνει ένα 4/5, όχι γιατί δεν αξίζει το 5 ως συνολική εμπειρία, αλλά γιατί τα μικρά τεχνικά προβληματάκια που έχει το κρατάνε ένα σκαλί κάτω από την κορυφή. Συγκριτικά δε με άλλα games της ίδιας κατηγορίας το ξεχωρίζω για την καλή ιστορία και τον καλό συνδυασμό μάχης, γρίφων και περιήγησης (ακόμα και το ord hunting μου αρέσε έχοντας ολοκληρώσει 1 φορά τον τίτλο και ξέροντας πλέον τη διαμόρφωση των τοποθεσιών).

manousos82003
03-04-2011, 15:21
Ειναι υπερβολικα ωραιο παιχνιδι (μου θυμιζει λιγο Uncharted:P ) Ενας τιτλος παιχνιδιου που πιστευω οτι δεν ειχε την αναμενομενη απήχηση στην Ελλαδα....

grigri444
11-04-2011, 15:08
πολυ ωραιο παιχνιδι. το μονο κακο ειναι οτι ειναι σχετικα μικρο